Toerfietser Weblog

Volgt de fietsbelevenisen van Hans de Groot,
toerfietser sinds 2003.
Ik fiets om te bewegen,om te genieten van de geleverde prestaties, om samen tochten te maken, om nieuwe wegen te ontdekken en om van de natuur te genieten.

maandag 29 september 2014

Weerribbentocht 2014

De Weerribben, Wieden en Rottige Meente behoren tot de fraaiste natuurgebieden van Nederland. Alle drie de gebieden zijn ontstaan ten gevolge van turfwinning, met dien verstande dat de Weerribben en de Wieden zijn ontstaan vanaf de 17e en 18e eeuw terwijl de Rottige Meente (het gebied ten noorden van Ossenzijl) pas in de eerste helft van de 20e eeuw is ontgonnen.

Al sinds jaar en dag heeft toerclub Swolland de Weerribbentocht op de agenda staan en ook dit jaar vond de bijzonder fraaie tocht richting bovengenoemde natuurgebieden weer plaats.
Helaas had toerleider Jaap L. dit jaar een dubbele afspraak gemaakt waardoor hij zelf niet aanwezig kon zijn voor 'zijn' tocht, gelukkig wist hij 3 mannen bereid te vinden de verschillende snelheidsgroepen voor te rijden; Henk H. (25 km/h) Frens L. (28 km/h) en Wim H. (>30 km/h).
De weersvooruitzichten waren  bijzonder goed te noemen voor eind september, droog, een beetje zon en weinig wind. Alleen in wat mist in de vroege uurtjes moesten we op de koop toenemen.
Bij de start waren ruim 20 fietsers aanwezig voor de tocht van tussen de 110 en 120 km, waarbij (zoals verwacht) de meesten kozen voor de 28 km/h groep.
Nadat gelegenheidstoerleider Henk H. een welkomstwoord had gesproken konden we op pad. Bij het vertrek bleek dat Wim H. slechts één vriend mee kreeg voor de snelle groep, alleen Cor W. durfde het aan om Wim te volgen. Ikzelf sloot aan bij de 28 groep onder leiding van Frens.

Na vertrek ging de route via de Vechtbrug, een stukje Vechtdijk in noordelijke richting. Bij de oversteek van de provinciale weg tussen Hasselt en de Lichtmis liet Frens zien dat het regelen van het verkeer de politie in het bloed zit, met de fiets dwars over de weg en met opgestoken arm zorgde Frens ervoor dat wij vrije overtocht hadden!
Terwijl op sommige plekken de mist ons zicht nog behoorlijk beperkte, fietsten we lekker door richting Zwartsluis en vervolgens via Heetveld door richting Vollenhove. Hier kwam ik toch weer langs weggetjes die ik nog niet kende.
Jaap L. had al aangegeven dat de route van de Weerribbentocht dit jaar anders was dan wij gewend waren, qua landschappelijke schoonheid is e route in ieder geval zeker niet minder door geworden.
Voorbij Vollenhove ging de route het dijkje langs het Vollenhovermeer op en als er dan toch enige kritiek op de route van Jaap mocht zijn dan, was het wel de hoeveelheid schapen-en koeienmest die wij op dit pad onder de smalle bandjes moesten verwerken. Volgens Ruud W. had Jaap dit op de vrijdag wel even kunnen schoonvegen....

Voorbij Blokzijl, bij Baarlo, verliet Hennie H. (de mede voorrijder van dienst) de groep omdat hij op tijd thuis moest zijn. Hennie werd bedankt voor bewezen diensten en opgevolgd door Jan S. als voorrijder naast Frens.
Zo toerden wij met een lekker gangetje verder richting het noordelijkste puntje van de route. Bij Ossenzijl fietsen we de Rottige Meente binnen op weg naar de koffie bij Paviljoen Driewegsluis.
Net voordat we het bruggetje richting het Paviljoen op fietsten werden plots gepasseerd door Wim en zijn enige vriend Cor, die natuurlijk wel graag als eersten wilden aankomen bij het rustpunt.
De koffie en appeltaart smaakten prima en het was goed toeven op het ruime terras tussen de Linde en de Helomavaart. Zelfs Cor zag het allemaal nog helder en blijmoedig in!



Het enige ongemak tijdens de koffiepauze waren de wespen die zich net als wij aangetrokken voelden door de heerlijke appeltaart...
Terwijl wij de koffie al op hadden en ons langzaam aan weer opmaakten voor vertrek kwam ook Henk H. met zijn gevolg aan bij het Paviljoen. Ook zij zagen er allen nog fris en monter uit wat, gezien de fraaie weersomstandigheden, ook niet verwonderlijk was natuurlijk.
Wij lieten de mannen in alle rust genieten van hun welverdiende appeltaart en stapten met nieuwe energie weer op de fiets.

Even was er onduidelijkheid over de te volgen richting maar uiteindelijk fietsen we gegroepeerd weer richting Ossenzijl, waar we nu het nationaalpark Weerribben-Wieden  in fietsten. Onder een zonnetje, met een prettige snelheid, is het heerlijk fietsen langs het water en de landerijen van dit stukje Nederland.
Al snel zagen we aan de einder twee mannen fietsen waarvan één in Swolland tenue en, naderbij gekomen, bleek het om Wim en Cor te gaan die zich vrijwillig lieten opslokken door het 28 km/h peloton. Waarschijnlijk misten zij toch de gezelligheid van al die Swolland vrienden en wilden ook zij nog wat van de fraaie omgeving zien i.p.v. er met hoge snelheid aan voorbij te razen....Hoe dan ook, ze werden gastvrij opgenomen in de groep.
Via Wetering Oost en west en langs het Giethoornse meer  fietsten we door richting Giethoorn maar voor we daar aankwamen werden we nog even opgeschrikt door een spaakbreuk bij Toon O.
We waren er even sp(r)akeloos van...

Na het korte oponthoud gingen we in vrij rechte lijn verder richting De Blauwe Hand om vervolgens af te buigen en tussen de Beulaker-en Belterwiede door weer richting Zwartsluis te koersen.
Even verderop bij Hasselt verliet een groot gedeelte de groep om via Stadshagen terug te keren naar Zwolle terwijl de rest de route vervolgde en via de Gennerdijk en de Vechtbrug weer terug te keren bij De Vrolijkheid waar onder het genot van een hersteldrankje nog even werd nagepraat.
Ook Frens, die 117 km op kop had gefietst, schoof aan voor een drankje en je zou denken dat hij na al dat kopwerk niet zoveel noten meer op zijn zang zou hebben, maar niets bleek minder waar en al na één hersteldrankje ging Frens al weer op pad om zijn zangkunsten te vertonen bij het Groot Zwols Mannenkoor...
Met z'n vieren bleven we tenslotte over en genoten nog even, in het zonnetje, na van de mooie tocht.








3 opmerkingen:

  1. Hans,

    het was zoals we gewend zijn van jou weer een mooi verslag EN bovendien met een prachtige foto. Ben benieuwd waar je die gemaakt hebt. En ja , mijn excuses voor al die schapen- en koeienstront. Zal de dieren volgend jaar erop aanspreken.....
    Jaap L

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Jaap,
    De foto komt van het world wide web.......als je fietst heb je helaas geen tijd om zelf zulke mooie foto's te maken :-(

    BeantwoordenVerwijderen